өдөр
шөнө
×

Гэдэсний хорт хавдраас сэргийлэх боломжтой

---Оросын хавдрын эмч Андрей Воробьевын зөвлөгөө--- 
Гэдэсний хорт хавдар тусах эрсдэлийг бууруулахын тулд хоолны тодорхой дэглэм баримтлах хэрэгтэй. Мөн эслэгүүдийн агууламж өндөр хүнс хэрэглээрэй. Жишээ нь: бүхэл үртэй хүнс, жимс ногоо, шош, самар. Эслэг нь хоол боловсруулах системийн эрүүл мэндийг хамгаалахад туслахын зэрэгцээ хортой бодисуудыг бүдүүн гэдэсний салслаг бүрхүүлтэй удаан үйлчлэлд орохоос сэргийлдэг. Мөн хурц тод өнгөтэй жимс, ногоо ахиу идэж байвал зохино. Яагаад гэвэл ийм хүнсэнд агуулагддаг каротиноидууд, флавоноидууд зэрэг нэгдлүүд нь хорт хавдраар өвчлөхөөс хамгаалдаг. Түүнээс гадна хоолны цэсэндээ өнгөт байцаа, брокколи зэрэг cruciferous заавал багтаах ёстой. Эдгээр ногоонд агуулагдах глюкозинолатууд нь хорт хавдрын эсүүдийн өсөлтийг сааруулж бие махбодийг хоргүйжүүлэх процессыг дэмждэг. Мэдээж, сармис ба сонгиныг тогтмол хэрэглэ, эдгээр нь хүхэрт органик нэгдлүүдээр баялаг учир хорт хавдрын үйчлэлийг багасгана. Улаан мах, хиам, утсан махан бүтээгдэхүүнээс татгалзахыг хичээ, эсвэл 120 грамм уургаар орлуулж болно. Жишээ нь: тахиа шувууны мах, загас, шош, тофу. 
 

Анхаар! Уншигчдын бичсэн сэтгэгдэлд http://www.smarttv.mn хариуцлага хүлээхгүй болно. Манай сайт ХХЗХ-ны журмын дагуу зүй зохисгүй зарим үг, хэллэгийг хязгаарласан тул Та сэтгэгдэл бичихдээ бусдын эрх ашгийг хүндэтгэн үзнэ үү.
Top